Drømmer du om større økonomisk frihed? Hvis du er træt af, at din konto er tom sidst på måneden, så læs med her. I denne artikel giver vi dig gode råd til hvordan du dels lægger et budget, og samtidig ser vi nærmere på, hvordan du kan komme i gang med at investere.
Gå direkte til afsnittet:
Læg et realistisk og varigt budget
Hvis du for alvor vil have styr på din økonomi, er det vigtigt at du lægger et budget. For nogle kan dette lyde som en større opgave, men det er faktisk ikke særligt svært at få ordnet. Dit budget skal nemlig blot indeholde følgende:
- En liste over samtlige indtægter: Dette dækker blandt andet løn, SU, offentlig ydelse, feriepenge, børne- og ungeydelse, eventuel boligstøtte med mere.
- En liste over samtlige udgifter: Dette dækker blandt andet husleje, realkredit- og boliglån, el, vand, varme, udgifter til institution, diverse og så videre.
Har du for eksempel samlede boligudgifter for 8.000 kroner per måned, madudgifter for 2.500 kroner og diverse andre udgifter for 5.000 kroner, så ender du med en månedlig udgift på 15.500 kroner. Hvis du så for eksempel samtidig har indtægter for 19.000 kroner står du med et overskud på måneden for 3.500 kroner. Du anbefales på det kraftigste at lægge disse penge til side til din opsparing. Til formålet er det en god idé at oprette en eller flere andre særskilte konti. Så kan du flytte pengene over, og på den måde sikre dig, at du altid har penge til uforudsete udgifter. Du kan også overveje at investere pengene. Til sidst i artiklen viser vi dig hvordan du kommer i gang med det.
Sæt dine forventede udgifter højere end de egentlig er, og benyt budget apps
Som nævnt er det vigtigt, at dit budget er realistisk. Det vil sige, at de beløb du indsætter ud fra de enkelte poster, er 100% korrekte. En god idé er, at du overestimerer dine udgifter, og underestimerer dine indtægter. Regner du for eksempel med, at du hver måned kommer til at bruge 3.500 kroner på mad, så skriv eventuelt 3.600 kroner i budgettet i stedet. Så er der stor sandsynlighed for, at du hver måned har penge i overskud, og dem kan du overveje at investere.
Hvis du har uforudsete udgifter og beslutter dig for at optage et lån, anbefaler laanius.dk eksperter, at du nøje udregner de månedlige ydelser og sikrer dig, at du vil være i stand til at tilbagebetale dette lån. På hjemmesiden kan du finde et billigt lån og sammenligne tilbud fra alle de store aktører.
Benyt budget apps
Vil du lægge et budget gratis? Så benyt den onlinebaserede udgave af Microsoft Excel. Du kan også bruge Google Sheets, som også er gratis. Overvej også at benytte den danskproducerede budget app Spiir. Den holder styr på alle dine posteringer, og sikrer dig overblik over dine forbrugsposter.
Sæt penge af til investering – det betaler sig
Har du fået lagt et godt og solidt budget? Glimrende! Uanset hvor mange penge du har i overskud hver måned, så bør du gøre det til en vane at investere. Hver måned. Og hvorfor så det, spørger nogle måske. Jo, for renters renter er en effektiv ting, og dine investerede penge kan hurtig blive til mange flere. Følgende eksempel viser det i praksis:
- Forestil dig at du investerer 30.000 kroner. Hver måned investerer du yderligere 1.000 kroner. Det gennemsnitlige historiske afkast er på ca. 7-8%, så vi sætter det forventede afkast til 7%. Efter 20 år vil du stå med næsten 1,2 millioner kroner.
Det vigtigste er altså, at du kommer i gang med at investere. Så tidligt som muligt, vel at mærke. Du kan vælge at investere i enkeltaktier, fonde, obligationer og meget andet. Med enkeltaktier satser du hele butikken på en enkelt virksomhed. Det er mere risikabelt i forhold til at investere i en indeksfond, som i stedet typisk følger et helt marked, og indeholder mange forskellige virksomheder. Obligationer er en mere sikker investering, men giver traditionelt set også et lavere afkast.
Vil du i gang med at investere? Så er Nordnet et godt sted at oprette dit depot. Det kan gøres gratis, og du kan samtidig benytte den populære månedsopsparing. Her kan du hver måned investere i et væld af forskellige investeringsforeninger kurtagefrit. Du kan også oprette dit investeringsdepot hos Saxo Bank, eToro eller hos din egen bank hvor du til dagligt har din lønkonto.